HAJDÚSZOBOSZLÓ

Gyógy- és fürdőturizmusáról méltán híres Hajdúszoboszló, Magyarország keleti régiójának legkedveltebb gyógyfürdője.  A település a Hortobágy Puszta szélén, Budapesttől 202 km-re, Debrecentől 20 km-re helyezkedik el. Jótékony hatású gyógyvizével méltán vívta ki a "Reumások Mekkája" nevet.

A településen található Európa legnagyobb Termálvizű fürdőkomplexuma. A Hajdúszoboszlói Gyógyfürdő, strand, Magyarország első vízi paradicsoma, az Aquapark, valamint az Aqua-Palace Fedett Élményfürdő közvetlen összeköttetéssel rendelkeznek. A fürdő és parkosított környékének mikroklímája gyorsítja a gyógyulást levegőjének jódos, sós páratartalmával. Szerencsések az itt pihenő, nyaraló turisták, mivel az ország egyik legnaposabb városában regenerálódhatnak, szórakozhatnak. Éves átlagban a napfényes órák száma eléri, sőt meghaladja a kétezer órát is.

A fürdő előtti park különleges látványossága a millenniumi esztendőben felavatott Harangház, amely látványos építészeti alkotásként (Rácz Zoltán építész munkája) ad keretet a különleges alumíniumötvözetből készült harangoknak.

A Kálvin téren áll a XV. sz.-i alapokra épült református templom, amelynek erődfala a város talán legfontosabb műemléke. A római katolikus templom érdekessége a város történetét, a fürdő fejlődését ábrázoló freskók. Ebben a templomban maga II. János Pál is megfordult, még krakkói érsek korában. Érdekes lehet a Bocskai Múzeum, melyben népművészeti alkotásokat tekinthetünk meg.

A város egész évben színes programok sorával várja az ide látogatókat. Minden hónap tartogat valamilyen érdekes kulturális rendezvényt a vendégeknek. Hajdúvárosok találkozója, fürdőkarnevál, fürdőfesztivál, szoboszlói várjátékok, dixielend napok, folkhétvége, lovasverseny, bioételek és borfesztivál valamint a szabadtéri színpad mellett minden nyáron Sörsátort állítanak fel, mely több ezer látogatót vonz. Minden este élőzenés szórakozási lehetőséget biztosít az egész család számára.

A gyermekeket légvárak, ugrálók, ügyességi játékok, bika rodeó, csocsó, szimulátorok sokasága várja. A sörsátorban neves sztárvendégek emelik az esték színvonalát, így a fürdőzés után sem unatkozhat a család.

Természetesen a környék is bőven nyújt látnivalót az erre járó vendégeknek.

Nem messze található a leghíresebb magyar puszta, a Hortobágy, mely egyedülálló természeti és kultúrtörténeti értékeit nemzeti park formájában őrizte meg.  A Hortobágyi Nemzeti Park hazánk első és legnagyobb kiterjedésű nemzeti parkja, mely  1999. december 1-én méltán került fel a Világörökség listára. Hortobágyon a természeti értékeken és őshonos állatokon kívül Hortobágy község műemléki látnivalói kínálnak még gazdag programlehetőséget.

Hortobágyi kirándulásunk után ellátogathatunk Magyarország második legnagyobb városába  Debrecenbe is, ahol történelmi személyek lábnyomain járva barangolhatunk a cívis utcákon. A cívis városban megtekinthetjük az ország legnagyobb református templomát, a város szimbólumává vált Református Nagytemplomot, mely nem csak méretei által különleges. A Habsurg Ház trónfosztásának helyszíneként örökre beírta magát a magyar történelembe.  Látogatást tehetünk Csokonai, Kölcsey, Ady és sok más magyar híresség iskolájában, a Református Kollégiumban, a Gályarabok emlékműve előtt emlékezhetünk meg a rekatolizáció áldozatairól s számos egyéb nevezetes helyet is felkereshetünk. A látnivalókon kívül programokban sincs hiány a Kálvinista Rómában.  A világhíres augusztus 20-i Virágkarneváltól kezdve a Nemzetközi Betlehemes Találkozóig számtalan esemény várja az Debrecenbe látogatókat.

 

ÚJDONSÁG!

TISZAI VÍZITÚRA